Openluchtcinema: Cow

Openluchtcinema: Cow

Andrea Arnold - GB - 2022 - 98 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst

Te zien in onze dakzaal, in de openlucht! Bekijk het hele dakprogramma en alle spelregels hier.

Net als in de varkensdocumentaire Gunda (2020) maakt Cow statements zonder statements te maken. Andrea Arnold, bekend van o.a. American Honey (2016), registreert eenvoudigweg. Ze toont het leven van melkkoe Luma, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden enz. De camera zit dicht op de koeienhuid en het resultaat is intens ontroerend.

Ze is nog maar net bevallen, de koe Luma. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles. Andrea Arnold, als fictieregisseur bekend van o.a. American Honey (2016), registreert alleen in haar eerste documentaire. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. De camera zit haar zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt.

Het resultaat is intens ontroerend. De individuele mens is hier niet de slechterik maar het systeem. Arnold laat zien dat wat hier als een object door een afstompende routine wordt gejaagd een levend wezen is. Een wezen dat haar pasgeboren kalfje liefdevol schoonlikt en je via de camera aankijkt en contact maakt met een onvergetelijke blik.

Bekijk op IMDB