Opening Dag van de Arnhemse Geschiedenis 2023 (gratis)

Opening Dag van de Arnhemse Geschiedenis 2023 (gratis)

diverse makers - Nederland - 90 minuten - taal: Nederlands

Theatervoorstelling over de in Arnhem geboren natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz. Te zien op za 7 okt i.h.k.v. de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Gratis toegankelijk (wel graag tickets reserveren om zeker te zijn van een plek)!

De in Arnhem geboren Hendrik Antoon Lorentz was één van Nederlands grootste natuurkundigen. In 1902 won hij de Nobelprijs voor Natuurkunde. Met een gratis voorstelling over zijn leven én een lezing van Dr. Roald Dijkstra over het project ‘Anchoring Innovation’ openen we het geschiedenisweekend van Arnhem.

De Dag van de Arnhemse Geschiedenis is een evenement boordevol activiteiten voor jong en oud. Zaterdag 7 en zondag 8 oktober kan iedereen kennismaken met het verhaal van de stad van vroeger tot nu. Het weekend wordt op zaterdagochtend geopend door Aly Smelt-Medendorp, directeur Academie Educatie van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Aansluitend nemen twee acteurs je mee in een spannende zoektocht naar het leven van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). Je bent van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen!

Voorstelling: De Lorentz Formule

Twee acteurs nemen je mee terug in de tijd, naar de periode 1909-1928 toen Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz zijn eigen bloeiende laboratorium had. Je ontdekt wie Lorentz was en hoe belangrijk hij voor de wetenschap is geweest. Albert Einstein was één van zijn fans. De Grote Elektriseermachine van Lorentz, waar vonken van wel zestig centimeter konden afspatten, trok bewonderaars van over de hele wereld, onder wie de Franse keizer Napoleon. Lees hier de recensie.

De Lorentz Formule is een coproductie van Teylers Museum en Swarte Kunst, in samenwerking met Toneelschuur Producties. Tekst: Rik van den Bos, regie: Rieks Swarte.

Lezing Dr. Roald Dijkstra: Een nieuw hulpmiddel voor het denken

Het project ‘Anchoring Innovation’ brengt classici samen om de menselijke factor bij succesvolle innovatie te bestuderen en het concept van verankering te ontwikkelen en te testen: het verbinden van het nieuwe met het bekende.