Oost Indisch Doof – Het Zuidelijk Toneel i.s.m. Bronbeek

Oost Indisch Doof – Het Zuidelijk Toneel i.s.m. Bronbeek

Hanneke Coolen-Colsters en Slowpony - Nederland - 2021 - 60 minuten - taal: Nederlands

In de multidisciplinaire voorstelling Oost-Indisch Doof van het Zuidelijk Toneel gaat Hanneke Coolen-Colsters op zoek naar de geschiedenis van haar opa, die als militair was uitgezonden naar Indonesië. Aanleiding is de vondst van diens dagboek. Met korte inleiding van Hans van den Akker, conservator van Museum Bronbeek.

Deze voorstelling is onderdeel van de Week van de Koloniale Geschiedenis. Na afloop is er een zaalgesprek met Hanneke Coolen-Colsters.

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Oost-Indisch Doof heeft de vorm van een multimediale vertelling, ondersteund door audio en film, waarbij live vertelling wordt vervlochten met opgenomen teksten die het publiek via een koptelefoon hoort. In een intieme setting, gaat Hanneke nadrukkelijk op zoek naar begrip en dialoog.

Je ziet Hanneke live vertellen, en je hoort en ziet beelden uit interviews, archiefstukken en door een acteur ingesproken stukken. De zoektocht stopt namelijk niet bij haar opa. Ze zoekt andere militairen op, spreekt met historici, ontmoet Irma Devita, kleindochter van een Indonesische strijder, en zo maakt ze een reis naar het verleden. Gesteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout, bekend van Audiocollectief Schik (BOB, Laura H., El Tarangu) gaat ze op zoek naar begrip en dialoog.

Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door z’n felle toon. Spreken we over excessen of over oorlogsmisdaden, over politionele acties of een onafhankelijkheidsoorlog? En toch het spreken moet: ongeveer drie miljoen Nederlanders is nazaat van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. Drie miljoen, vaak slecht geïnformeerde Nederlanders.

Bij Oost-Indisch Doof worden de sterktes van theater en podcast, van beeld en geluid, aan elkaar gekoppeld. Verhalen komen soms anders binnen als je er alleen maar naar luistert. En weer anders als iemand een persoonlijk verhaal vertelt vanuit het dagboek van haar eigen opa.