Oliver Sacks: His Own Life

Oliver Sacks: His Own Life

Ric Burns - VS - 2021 - 94 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

'‘Oliver Sacks: His Own Life’ is verdomd ontroerend.'

De Volkskrant

'De documentaire heeft de ideale verteller: de wereldberoemde eloquente en geestige arts zelf, een feest om naar te luisteren.'

NRC

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van ’s werelds beroemdste neuroloog Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven.

Oliver Sacks is een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s ‘Een Schitterend Ongeluk’ en ‘Hier is… Adriaan van Dis’ bijzonder geliefd werd. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd.

Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’ of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks. Niemand kon beter observeren en had een groter inlevingsvermogen dan hij. ‘Hij was de Hubble telescoop van de neurology,’ aldus Temple Grandin.

Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd is en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend verhaal over een unieke man.

'Een ontroerende, rijke uiteenzetting.'

VPRO

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB