Neutra, Survival Through Design

Neutra, Survival Through Design

PJ Letovsky - USA - 2019 - 102 minuten - taal: Engels

In samenwerking met het Architectuurfestival (dat o.v.b. weer plaats vindt in juni 2023) vertonen we de documentaire Neutra, Survival Through Design, over de invloedrijke Amerikaans/Oostenrijkse architect Richard Neutra. Bij deze vertoning is een inleiding.

Deze documentaire voert de kijker terug naar het jaar 1892 toen in Wenen Richard Neutra werd geboren, de Oostenrijks/Amerikaanse architect die beschouwd wordt als een van de belangrijkste architecten van het modernisme. Neutra verhuisde in 1923 naar Amerika, waar hij onder meer zou samen werken met Frank Lloyd Wright.

Documentairemaker PJ Letofsky brengt een aantal van Neutra’s voornaamste bouwwerken prachtig in beeld: onder meer de Luckenwalde Forest Cemetery, Rudolph Schindler’s Kings Road House, het VDL Huis in Los Angeles en het Palm Springs Kaufmann huis. Een interessante line up aan familieleden en vakgenoten deelt ervaringen en inzichten over Richard Neutra. Zo komen zijn zonen Dion en Raymond Neutra aan het woord, maar ook ‘Starchitects’ als Norman Foster en Moshe Safdie.