MTM: Kleinkinderen van de Oost

MTM: Kleinkinderen van de Oost

Daan van Citters - Nederland - 2022 - 85 minuten - taal: Nederlands

Op zondag 26 maart zijn we een van de satellietlocaties van het Movies that Matter Festival. We vertonen die dag drie films met een verdiepend programma. *Bij deze voorstelling zijn makers Daan van Citters en Joenoes Polnaija aanwezig voor een zaalgesprek na afloop.

Daan van Citters en Joenoes Polnaija treden in de voetsporen van hun grootvaders in Indonesië. Hun beider grootvaders vochten voor Nederland tegen de Indonesische onafhankelijkheid: Daans grootvader als vrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun moedige reis dwingt hen om zichzelf een aantal moeilijke vragen te stellen: vragen over schuld, schaamte en geschiedenis.

‘Hoe kan ik de schuld dragen van iets dat ik niet heb gedaan?’ vraagt filmmaker Daan van Citters (29). Zijn grootvader deed mee aan de Nederlandse ‘politionele acties’, waarbij grootschalige wreedheden plaatsvonden gepleegd in Indonesië. En dat niet alleen, zijn voorouders zaten ook heel hoog in de Oost-Nederland Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw Indonesië beroofde.

Op de set van de speelfilm De Oost, waarin het verhaal van het politieoptreden wordt verteld, raakt Daan bevriend met acteur Joenoes Polnaija (32). De grootvader van Joenoes vocht ook voor de Nederlanders, maar dan vanuit een heel andere hoek. Hij was een van de vele Molukse soldaten die door de Nederlanders werden gerekruteerd om voor hen te vechten en die zeer zwaar werden verraden nadat de strijd voorbij was. Hun moedige en kwetsbare reis confronteert Daan en Joenoes met ingewikkelde vragen over goed en fout, slachtoffers en daders. En met de manier waarop de acties van hun voorouders hebben gevormd tot wie ze nu zijn.

*Daan van Citters en Joenoes Polnaija kwamen elkaar op de set van de speelfilm de Oost tegen, waar zij ontdekten dat hun grootvaders hadden gevochten tegen Indonesische onafhankelijkheid. In Kleinkinderen van de Oost volgen ze het spoor van hun opa’s in Indonesië. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationele trauma.