Movies that Matter: Antigone

Movies that Matter: Antigone

Sophie Deraspe - Canada - 2019 - 109 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Engels

Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten).

*Bij deze voorstelling is er een nagesprek met onderzoeksjournalist Kasper van Laarhoven!

Antigone vlucht als kind vanuit Algerije naar Canada. Als Antigone’s broer daar wordt doodgeschoten door de politie en haar andere broer dreigt te worden gedeporteerd, smeedt ze een riskant plan om haar familie te redden.

Als ze drie jaar oud is worden de ouders van Atigone vermoord in Algerije. Samen met haar zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma vindt ze een nieuw thuis in Montreal. Dat gerechtigheid voor immigranten heel eigen spelregels heeft blijkt in de (tiener)jaren in die volgen. Polynice wordt bij een dobbelspel op straat gearresteerd. Étéocle protesteert tegen zijn arrest en wordt abrupt doodgeschoten. Antigone (prachtig gespeeld door debutant Nahéma Ricci) bedenkt vervolgens een bizar reddingsplan om de in hechtenis genomen Polynice te redden van deportatie. Deze film is losjes gebaseerd op Sophocles’ Griekse tragedie, over een vrouw die de wet breekt uit loyaliteit aan haar familie.

NAGESPREK

*Kasper van Laarhoven (30) schrijft als onderzoeksjournalist over multiculturele onderwerpen in Nederland. Hij studeerde in 2017 af in journalistiek en Midden-Oostenstudies aan New York University. Voor NRC Handelsblad volgde hij de afgelopen drie jaar onder o.a. islamitisch onderwijs, demonstraties tegen Zwarte Piet en fout gelopen uitzettingen van asielzoekers.

Het gesprek met van Laarhoven concentreert zich op de tragische gebeurtenissen rondom Ali Al-Showaikh die in 2017 vanuit Bahrein naar Nederland vluchtte. Zijn asielaanvraag werd afgewezen en in 2020 werd hij teruggestuurd naar Bahrein, waar hij meteen werd opgepakt. Van Laarhoven heeft grondig onderzoek gedaan naar de casus van Al-Showaikh waar verschillende artikelen uit voort zijn gekomen.