Movies that Matter: Bigger than Us

Movies that Matter: Bigger than Us

Flore Vasseur - Frankrijk - 2021 - 97 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden
This event is presented to you by the European Union.

Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. *Na de film is er een zaalgesprek met twee jonge activisten uit onze regio en een optreden van spoken word artiest Yağmur.

Wereldwijd verzetten jongeren zich tegen ongelijkheid, klimaatontwrichting en ander onrecht. De Indonesische Melati, succesvol activist tegen plasticvervuiling, maakt een hoopgevende reis langs moedige generatiegenoten. Wat drijft hen?

Overal ter wereld vragen jongeren aandacht voor schijnbaar uiteenlopende problemen: klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid, mensenrechtenschendingen of een gebrek aan toegang tot onderwijs. Allemaal geloven ze dat het anders kan en moet, en dat zij het verschil kunnen maken. Zoals Melati, die er als kind met haar zusje voor zorgde dat de verkoop van plastic zakjes en wegwerpverpakkingen op Bali werd verboden.

Voor deze hoopgevende film reist Melati, inmiddels twintig, de wereld rond, op zoek naar medestrijders. Leeftijdgenoten die misschien het nieuws niet halen, maar wel levens veranderen en soms zelfs redden. Een van hen is Mary, die naar Griekenland is gegaan om bootvluchtelingen te helpen. Ze wil zeker weten dat ze alles in haar macht heeft gedaan om de situatie te verbeteren, hoe klein haar bijdrage ook is.

Ook in Malawi, Libanon, Brazilië, Oeganda en de Verenigde Staten ontmoet Melati jongeren die soms met gevaar voor eigen leven proberen de fouten van de generaties voor hen te repareren. Waar halen ze de kracht vandaan?

Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie en hun #Climateconnect klimaatcampagne!

*Na de film is er een gesprek met twee jonge activisten. Te gast zijn Nabil el Malki, een van de oprichters van Presikhaaf University en Berend de Haas, een jonge activist van Extinction RebellionOok is er een spoken word optreden van Yağmur. Als jong meisje raakte zij helemaal in de ban van vooral Amerikaanse hiphop. Naast optreden geeft ze ook hiphopworkshops. Arnhems Fabrikaat maakte een mooi podcastportret van haar.

Bekijk op IMDB