Moffie

Moffie

Oliver Hermanus - ZA - 2019 - 104 minuten - taal: Afrikaans/Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • angst
  • grof taalgebruik

'Indringend psychologisch portret'

VPRO Cinema

'Geslaagde zoektocht naar zachtheid'

de Volkskrant

Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.

Zuid-Afrika 1981. Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen. Intussen zit de minderheidsregering van Zuid-Afrika in een conflict verwikkeld met de Angolese grenspost en moeten alle blanke jongemannen ouder dan zestien twee jaar militaire dienstplicht vervullen. Tijdens de afschuwelijke gebeurtenissen schept hij een innige band met een medesoldaat.

Moffie is een homohatend, Afrikaans scheldwoord dat door sommige mannen maar al te graag in de mond wordt genomen. Dat leert puberjongen Nicholas Van der Swart (Kai Luke Brummer) wanneer hij in 1981 als dienstplichtige wordt opgeroepen door het Zuid-Afrikaanse leger. De zestienjarige cadet komt in een snoeiharde macho-omgeving terecht die homofobie, racisme en xenofobie letterlijk in de hoofden van jongemannen probeert te stampen.

Jeugdromance en seksuele verkenning

Sommige van de bootcampscènes doen denken aan de horror van Full Metal Jacket, maar de vierde speelfilm van Zuid-Afrikaans regisseur Oliver Hermanus (Beauty, The Endless River) is bovenal een teder portret van een jongen die verstikt wordt door zijn nieuwe omgeving. De vernederende legeropleiding bevestigt dat Nicholas anders is dan zijn medesoldaten. Alleen tijdens zeldzame privémomenten vindt hij de ruimte om zijn homoseksualiteit te ontdekken. Hermanus verbeeldt niet alleen de waanzin van het Zuid-Afrikaanse apartheidstijdperk, maar ook de warmte van een jeugdromance en seksuele verkenning.

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB