Mode in Franse Filmklassiekers

Mode in Franse Filmklassiekers

nvt - 2018 - 150 minuten

Aan de hand van prachtige filmfragmenten vertelt filmhistorica Sara Hoogveld over de rol van mode in Franse filmklassiekers.

In tegenstelling tot Hollywood was er in de Franse cinema vaak weinig budget voor kostuums. Regisseurs gaven steractrices als Jeanne Moreau, Brigitte Bardot, Anna Karina en Catherine Deneuve vaak carte blanche om zich pico bello te kleden. Die namen soms zelf een couturier in de arm om goed voor de dag te komen. Zo was Deneuve de muze van Yves Saint Laurent en deed ze modellenwerk voor Chanel. Moreau was vier jaar lang de geliefde van ontwerper Pierre Cardin en droeg in films creaties van onder meer Chanel. De bloeiperiode van de Franse cinema viel samen met de jaren die bekend staan als Les Trente Glorieuses (1945-1975). De filmfragmenten uit die tijd vormen een mooi overzicht van iconische modeontwerpers en vrijgevochten Parisiennes.

Deze lezing vindt plaats in het kader van het Fashion + Design Festival Arnhem, hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. Meer informatie over het festival >