Manta Ray

Manta Ray

Phuttiphong Aroonpheng - Thailand, Frankrijk, China - 2018 - 105 minuten - taal: Thais - ondertiteling: Nederlands

'Wat een prachtig tragische verbeelding van vriendschap is dit Thaise debuut.' 'Dankzij het geluidsontwerp, de soundtrack en vooral de blik en de rust van de camera, werkt ‘Manta Ray’ als een hypnotiserende trip.'

Trouw

'Het alledaagse, het droomachtige en het mystieke maken naadloos deel uit van dezelfde realiteit.'

NRC

Manta Ray is het veelbelovende, poëtische speelfilmdebuut van de Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng. Bekroond als beste film in de Orizzonti-sectie van Venetië.

 

'Aroonpheng vermengt poëzie en politiek op volstrekt unieke en vaak betoverende wijze.'

VPRO Cinema

Een Thaise visser ontfermt zich over een gewonde man die hij aantreft in de bossen aan de kust. Daar spelen zich geheimzinnige zaken af. Vele lichamen zijn er haastig begraven. ’s Nachts dwalen lichtjes rond als zielen van overledenen. De visser noemt de man Thongchai. Hoewel deze geen woord spreekt en vermoedelijk doof is, bloeit er kalmpjes een mooie vriendschap. Dit brengt de visser tot een besluit met verregaande gevolgen. Wanneer hij op een dag niet terugkeert van zee neemt Thongchai stap voor stap het leven van zijn redder over – zelfs diens teruggekeerde ex-vrouw.
Het realisme van dit aanvankelijk eenvoudige verhaal vermengt zich met magische elementen tot een complex geheel met veel ruimte voor interpretatie. Aroonpheng draagt deze eerste lange speelfilm op aan de Rohingyas, want de doden kunnen omgekomen vluchtelingen uit buurland Myanmar zijn.