Mama

Mama

Esmée van Loon - Nederland - 2022 - 55 minuten - taal: Nederlands en Engels - ondertiteling: Nederlands

Eenmalig in Focus te zien, i.h.k.v. de Transgender Awareness Week (13 t/m 19 nov). Regisseur Esmée van Loon is met een deel van de cast aanwezig voor een Q&A. Als voorfilm vertonen we de korte docu Lapis Lapuzzi. Na de voorstelling is er een borrel in ons café!

Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen. Samen met haar drie katten vormt zij een veilige haven voor haar zes drag-kinderen.

Ma’MaQueen heeft een veilige thuishaven gecreëerd voor haar zes dragkinderen, die thuis niet allemaal kunnen rekenen op het begrip van hun biologische bloedverwanten. De afwijzing van je familie levert persoonlijke problemen en een negatief zelfbeeld op.

Drag zijn doet hen dit alles tijdelijk vergeten. De turbulente zoektocht naar identiteit en acceptatie binnen een maatschappij waar hokjesgeest de norm is, gaat in deze documentaire niet over rozen. Onder de vleugels van Mama voelen ze zich veilig en gezien. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt.

VOORFILM: LAPIZ LAPUZZY

Sophie van Velthoven | The Netherlands | 2021 | 13’

In deze documentaire volg je Luuk die nu op een punt in zijn leven staat waar hij vroeger alleen maar van kon dromen. Via drag heeft hij zichzelf gevonden en zijn vorm van uiting. De weg was niet altijd makkelijk. Waar hij nu ervan geniet om over straat te lopen en bekeken te worden, was dit een paar jaar geleden de rede dat hij zijn huis niet uit kwam.