Leaning into the wind

Leaning into the wind

Thomas Riedelsheimer - GB - 2017 - 97 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

Een wonderschone onderdompeling in de wereld van Andy Goldsworthy; een Schotse kunstenaar die je onderdeel maakt van de natuur op een ongekend bezielde wijze.

"Goldsworthy is buitengewoon aangenaam gezelschap, op wie je niet makkelijk uitgekeken raakt."

de Volkskrant

"betoverende docu."

NRC

Goldsworthy is een landschapskunstenaar die soms enorme stenen en bomen bewerkt, maar nog vaker de vergankelijkheid van regendruppels, bloemblaadjes en rietstengels zoekt. Als een insect beweegt hij zich door een uitgebloeide heg in het Schotse landschap. Soms bestaat een kunstwerk van hem maar een minuut en raakt dat door zijn pure eenvoud. Hij lijkt een unieke relatie te hebben met de natuur en een gevoeligheid voor de omgeving die de kijker dankzij zijn kunstwerken ook ervaart.

Goldsworthy’s werk is nog het best omschrijven met de Japanse term ‘Mono No Aware’, het hartverscheurende van de dingen, ofwel de gevoeligheid voor dingen. Het opgaan in de natuur als iets heilzaams, zonder ook maar ergens zweverig te zijn. Veel van Goldsworthy’s kunstwerken zijn zo vluchtig dat ze alleen bestaan dankzij de film die, mede dankzij de prachtige soundtrack van de beroemde Fred Frith, op zichzelf staat, maar ook onderdeel is van zijn kunst. Voor iedereen die nog niet eerder kennismaakte met Andy Goldsworthy een adembenemende ervaring.

“De intuïtieve betovering die de werken hebben, raakt aan iets dieps in onze
menselijkheid”

Het Parool
Bekijk op IMDB