La Dentellière

La Dentellière

Claude Goretta - Frankrijk - 2019 - 138 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands

De 22-jarige Isabelle Huppert speelt een zwijgzaam kapstertje dat door haar grote liefde, een student, wordt vernederd en verlaten, waarna ze in een psychiatrische inrichting belandt.

Pomme is een dociel kapstertje dat een relatie krijgt met een jonge student. Maar hij ergert zich steeds meer aan haar bescheidenheid. De film betekende de doorbraak van Huppert, die later vaker koos voor de non-conformistische vrouwenrollen.

Pomme is een zwijgzaam meisje dat opgegroeid is in een armoedig arbeidersdorp in Noord-Frankrijk. Ze werkt in een kapperszaak en gaat met haar collega en vriendin Marylène, die altijd achter de mannen aanzit, op vakantie naar zee. Daar ontmoet ze François, een jonge student met wie ze de tijd van haar leven heeft. Hij probeert haar een culturele opvoeding te geven en haar te kneden naar zijn wensen, maar zonder veel succes. Pomme kan niet voldoen aan het beeld waarop hij verliefd is geworden en hij ergert zich steeds meer aan haar goed bedoelde zorgen en haar neiging zichzelf weg te cijferen.

‘La dentellière’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Pascal Lainé, die in 1974 de Prix Goncourt won, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs. Het romanpersonage van Pascal Lainé (die samen met regisseur Goretta voor het scenario tekende) leek geschreven voor Huppert, die bij haar rolkeuze vaak opteert voor non-conformistische vrouwen. In een interview zegt ze: “Het zijn vooral vrouwen die zich in stilte proberen los te maken. Ik zoek naar de frictie tussen vrijheid en afspraken. Het tussengebied waarin zekerheden worden losgelaten zonder dat er concreet iets nieuws voor in de plaats komt.” De rol betekende haar doorbraak en ze won de BAFTA voor beste vrouwelijke nieuwkomer.