La Cérémonie

La Cérémonie

Claude Chabrol - Frankrijk - 1995 - 111 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

Knap gemaakte thriller over de duistere geheimen van een huishoudster en een opstandige postbeambte (Isabelle Huppert), die ook zo haar geheimen heeft.

De introverte en schuchtere Sophie (Sandrine Bonnaire) wordt huishoudster bij de rijke familie Lelièvre in een afgelegen landhuis in Bretagne. De familie vindt de ijverige en plichtsgetrouwe Sophie soms vreemd. Zo gaat ze niet in op hun aanbod om rijlessen te volgen en maakt ze nooit gebruik van de vaatwasmachine. Ze gaat liever te voet naar de winkel dan dat ze telefonisch bestelt. Dit is te verklaren doordat Sophie niet kan niet lezen en schrijven, hetgeen ze angstvallig verborgen houdt.

Ondanks haar eenzelvigheid raakt Sophie bevriend met Jeanne (Isabelle Huppert), een praatzieke en indiscrete postbeambte die een zwaar belast verleden met zich meedraagt. Jeanne heeft een hekel aan de familie Lelièvre, op wie ze jaloers is vanwege hun voorspoed. Ze stookt Sophie op om in opstand te komen tegen haar werkgevers, en zoals het een goede thriller betaamt, loopt de spanning steeds hoger op.

Chabrol gebruikt de klassenstrijd als troef in deze psychologische thriller, die is gebaseerd op het misdaadverhaal ‘A judgement in stone’ van de Britse schrijfster Ruth Rendell. ‘La Cérémonie’ behoort tot één van zijn betere films, mede te danken aan Sandrine Bonnaire en Isabelle Huppert. Terecht ontvingen zij voor hun acteerprestaties een gedeelde Zilveren Leeuw in Venetië.