Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong

Hetty Naaikens-Retel Helmrich - Nederland - 2018 - 112 minuten
  • alle leeftijden

Na afloop bent u van harte welkom in onze gezellige horeca, waar een bordje met heerlijke Aziatische borrelhapjes te koop is.

Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) vertelt in haar nieuwe muzikale documentaire het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond.

Samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders moesten zij tussen 1945 en 1962 gedwongen terug naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen als Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

'Eigentijdser en beter geduid dan Rockin Ramona.'

de Volkskrant

Hoewel alle muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze ook veel gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als uitlaatklep. Klanken van Oorsprong toont, met een mozaïek van verhalen, de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en het zoeken naar identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nooit eerder vertoond archiefmateriaal.

'Had twee documentaires verdiend.'

VPRO Cinema