Karakter

Karakter

Mike van Diem - Nederland - 1997 - 126 minuten - taal: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • geweld

Bij alle voorstellingen van Karakter vertonen we vooraf een korte digitale inleiding van onze programmeur Thomas Fransman. 

Deze prachtige verfilming van de roman van Bordewijk won enkele Gouden Kalveren en natuurlijk de Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 1998! De overdonderende vormgeving en het ijzersterke acteerwerk zijn van on-Nederlandse allure.

Nu, meer dan 22 jaar later, is de debuutfilm van Mike van Diem opnieuw in de bioscoop te zien in een haarscherpe, gerestaureerde 4K-versie.

Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Ze voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk.