Je kunt het dak op: Tomboy

Je kunt het dak op: Tomboy

Céline Sciamma - Frankrijk - 2011 - 84 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands

Je kunt het dak op met… Jip Roemaat en Josephine Borst! Op donderdag 24 augustus presenteren Focus-bezoekers Jip en Josephine hun favoriete film op het dak: Tomboy.

In de films van Céline Sciamma worden personages door hun handelen gedefinieerd. Daarom gaan ze veel meer in ons lichaam zitten dan andere films. Haar personages en verhaallijnen leven in een wereld die voorbij enkel fictie gaat. Dat is fantastisch en vinden wij prachtig. We hopen dit een extra dimensie te geven door Tomboy op het dak te vertonen. Daar waar je de geluiden van de stad hoort, de geuren proeft en samen bent. Daarbij draagt de film een belangrijke boodschap met zich mee. Thema’s als de kind-ouder relatie, gender-identiteit en opgroeien komen op een mooie en toch wat schurende manier naar voren. Allemaal onderwerpen die meer zichtbaar mogen zijn en waar we over in gesprek kunnen gaan.’

De 10-jarige meisje Laure verhuist met haar ouders en zusje Jeanne naar een stadje aan de buitenrand van Parijs.

Tijdens de zomervakantie, wanneer alle kinderen uit de buurt buiten spelen, voelt Laure zich buitengesloten. Totdat ze Lisa, ook 10 jaar, ontmoet. Vanaf hun eerste gesprek is Lisa ervan overtuigd dat Laure een jongen is. De jongensachtige Laure gaat hierin graag mee en stelt zich voor als Michael. Lisa introduceert Michael bij de kinderen uit de buurt en al snel is ‘hij’ één van hen. Naarmate de zorgeloze zomer ten einde komt wordt het steeds gecompliceerder voor Laure om haar geheim te bewaren.