Je kunt het dak op: De Slag om de Schelde

Je kunt het dak op: De Slag om de Schelde

Matthijs van Heijningen - Nederland - 2019 - 127 minuten - taal: Nederlands, Duits, Engels - ondertiteling: Engels

Deze film is te zien in het kader van het programma Je kunt het dak op. De Slag om de Schelde is de keuze van Katja en op dinsdag 16 augustus te zien in de openlucht, Engels ondertiteld. Zie hieronder een korte toelichting!

November ’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar.

De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed.

JE KUNT HET DAK OP… MET: Katja

In het openluchtprogramma van deze zomer laten we een aantal avonden vrij voor het programmaonderdeel ‘Je kunt het dak op!’, waarvoor bezoekers zelf films mogen aandragen. Katja koos voor De Slag om de Schelde, een film die ze zelf kort zal inleiden.

Katja over haar keuze
‘Ik ben filmliefhebber, maar daarnaast ook historicus én docent Nederlands aan anderstaligen. Anderstaligen zullen in Nederland niet snel in staat zijn om een Nederlandse film in de bioscoop te ervaren, omdat die over het algemeen niet met Engelse ondertitels worden aangeboden. Dat terwijl in mijn ervaring de behoefte wel bestaat, want het is een mooie manier om te oefenen met de Nederlandse taal én meteen iets te leren over de Nederlandse cultuur.

Ik zou dus op het dak van Focus een Nederlandse film willen draaien die voor één keer Engelse ondertiteling heeft. Een historische film heeft mijn voorkeur, zodat ik in mijn inleiding het publiek ook kort iets kan meegeven over de geschiedenis van Nederland.’