James Baldwin in Focus

James Baldwin in Focus

2019 - 180 minuten

Boekhandel Hijman Ongerijmd en Focus Filmtheater presenteren zondag 10 februari van 14:30 tot 18 uur: JAMES BALDWIN IN FOCUS, of ‘James Baldwin en de Harlem Renaissance literatuur’ . Een inspirerende literaire middag met o.a. de voorpremière van If Beale Street Could Talk.

Dit ter gelegenheid van het verschijnen van een aantal nieuwe vertalingen van James Baldwin en de verfilming van‘If Beale Street Could Talk’. Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met recensente Toef Jaeger en schrijfster Dominique van Varsseveld in gesprek over Afro-Amerikaanse literaire klassiekers uit de VS. Daarna volgt de voorpremière If Beale Street Could Talk.

Programma
14:30: gesprek met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld
15:30: pauze (foyerbar is open en Boekhandel Hijman Ongerijmd is aanwezig met een tafel Baldwin boeken)
15:50: start film
17:50: einde film

Kaartjes kosten €15,- / F-pas €13,- / studenten €10,- / toeslag Cineville €5,50.

Toef Jaeger is cultuurverslaggever bij NRC. Ze schreef Koning Eenoog over het migrantenleven van Henk van Woerden en samen met hanneke Chin-A-Fo Het Boekenparadijs, over de opkomst en neergang van boekhandelketen Polare. Momenteel werkt ze aan een ‘biografie van een vriendschap’ over de mannen van het tijdschrift Barbarber.

Dominique van Varsseveld (Groningen, 1982) woont in Amsterdam. Ze werkt aan haar debuutroman bij Uitgeverij Querido en studeert proza aan de Schrijversvakschool. Ze publiceerde in het literair tijdschrift De Revisor, schrijft voor de cultuurredactie van NRC en werkt als redacteur voor het online film-magazine Cine.nl. Was als onderzoeksassistent werkzaam voor de Commissie Diversiteit bij de UvA, onder leiding van prof. dr. Gloria Wekker.

Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde Contemporaine Geschiedenis en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna jarenlang als Oost-Europa-redacteur bij de televisieprogramma’s NOS-Laat en NOVA. Daarnaast schreef hij diverse romans en verhalenbundels. Van 2007 t/m 2012 was hij correspondent voor NRC in Moskou. Op grond van zijn reizen in dat land schreef hij het non-fictieboek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs. In 2016 verscheen zijn boek Alles voor het moederland. De Stalinterreur door de ogen van de schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman, dat bekroond werd met de Theo d’Or. Vorig jaar publiceerde hij ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Van Oorschots Russische Bibliotheek een bloemlezing uit de Russische Literatuur, Een onbekende vriend. Sinds de herfst van 2012 is hij chef Boeken van NRC.

Het gesprek met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

Filmbeschrijving

If Beale Street Could Talk is een meeslepend, romantisch drama van Barry Jenkins, de regisseur van Oscarwinnaar Moonlight, gebaseerd op het gelijknamige boek van James Baldwin. Het verhaal speelt zich af begin jaren ’70 in Harlem, New York en vertelt over de liefde tussen Clementine ‘Tish’ Rivers (Kiki Layne) en Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James). Na een jarenlange vriendschap geven ze toe aan hun liefde voor elkaar, maar Alonzo belandt onschuldig in de gevangenis.