Instinct – De Nederlandse Filmnacht

Instinct – De Nederlandse Filmnacht

Halina Reijn - Nederland - 2019 - 98 minuten - taal: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • geweld
  • grof taalgebruik

Op vrijdag 27 september is het weer tijd voor De Nederlandse Filmnacht. Hét landelijke evenement waarbij een exclusieve voorpremière van een nieuwe Nederlandse arthouse film centraal staat. Met dit keer de film Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn met Carice van Houten en Marwan Kenzari in de hoofdrollen.

De film wordt voorafgegaan door een inleiding van programmeur Thomas Fransman én een (video)interview met Halina Reijn en Carice van Houten.

Carice van Houten speelt in deze psychologische thriller Nicoline, een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris, gespeeld door Marwan Kenzari, staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag.

Over de Nederlandse Filmnacht
Naast Focus vertonen nog 22 andere filmtheaters in Nederland op vrijdag 27 september tegelijkertijd de film Instinct, als onderdeel van de Nederlandse Filmnacht. Deze voorpremières vinden plaats op dezelfde avond als de rode loper-première van de film tijdens het Nederlands Film Festival. De Nederlandse Filmnacht omvat film, thematische verdieping en een speciaal georganiseerd randprogramma. Het randprogramma in Focus wordt later bekend gemaakt. De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse arthouse film dichter bij het publiek en wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.