Het Offer

Het Offer

Andrej Tarkovski - Zweden/Frankrijk - 1986 - 145 minuten - taal: Zweeds, Frans, Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst

Dit najaar vertoont Focus Filmtheater binnen de Déjà Vu klassiekerreeks maar liefst zes (digitaal gerestaureerde) films van de Russische grootmeester Andrej Tarkovski  (1932-1986).

Het offer is Tarkovski’s laatste film, waarin hij- in het zicht van zijn naderende dood- een aantal morele en religieuze vragen probeert te beantwoorden. Met een indrukwekkende hoofdrol van Erland Josephson en briljant camerawerk van Sven Nykvist, beiden bekend van hun samenwerking met Ingmar Bergman. Let vooral ook op het monumentale, twaalf minuten lange (!) openingsshot.

De in Zweden opgenomen film draait om Aleksandr, die via televisie verneemt dat de derde wereldoorlog is uitgebroken. Het wordt hem koud om het hart en voor het eerst in zijn leven bidt hij tot god. Hij belooft alles op te geven, – huis, bezittingen, familie – opdat dit onheil wordt afgewend. Aldus geschiedt. De nucleaire ramp blijft uit (maar was de aankondiging ervan ook geen visioen?) en Alexander offert alles op – tot onbegrip van zijn omgeving die niet inziet dat hij trouw blijft aan zichzelf.