Four Journeys

Four Journeys

Louis Hothothot - Nederland - 2021 - 115 minuten - taal: Chinees - ondertiteling: Nederlands

Deze film is te zien in het kader van IDFA Extended, een selectie van vijf geëngageerde documentaires van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, van 18 t/m 24 november.

Openingsfilm IDFA 2021! Intens persoonlijke film over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie.

Filmmaker Louis Hothothot werd in 1986 geboren als illegaal tweede kind. Als straf kregen zijn ouders een boete van drie keer het jaarsalaris (!) van zijn vader, die ook zijn verdere carrière getorpedeerd zag worden.

De verwoestende gevolgen van zijn geboorte voor zijn familie leidden bij Louis tot een bijtend gevoel van schuld. Als twintiger vertrok hij naar Amsterdam. Vijf jaar nadat hij zijn ouders en zus voor het laatst heeft gezien, zoekt hij hen op om de familiegeschiedenis te ontrafelen. Met de camera als een soms intimiderend wapen dwingt Louis zijn ouders om hun traumatische verleden onder ogen te zien, een verleden waarin zich nóg een verzwegen drama heeft voorgedaan. Hij spaart zijn ouders niet. Met confronterende vragen en opmerkingen wil hij hen uit het loodzware verleden trekken. Pijnlijk, maar nodig, want: ‘Als herinneringen bevroren zijn in het verleden, wat kan de pijn dan doen oplossen?’

Bekijk op IMDB