Five Seasons: the Gardens of Piet Oudolf

Five Seasons: the Gardens of Piet Oudolf

Tom Piper - VS - 2017 - 76 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Engels

Te zien i.h.k.v. het Arnhems Architectuur Film Festival 2023. Met inleiding van *Daphne van der Wal, landschapsarchitect bij Le Far West.

Een meeslepende en meditatieve documentaire die laat zien hoe de revolutionaire landschapsontwerper Piet Oudolf onze conventionele opvattingen over natuur, openbare ruimte en uiteindelijk schoonheid zelf op zijn kop zet.

Five Seasons: The Gardens of Piet Oudolf, dompelt kijkers onder in het werk van de vermaarde landschapsarchitect die het fenomeen tuin radicaal heeft geherdefinieerd. Oudolf neemt ons mee in zijn creatieve proces, van zijn prachtig abstracte schetsen tot theorieën over schoonheid en de ecologische implicaties van zijn ideeën.

Gedurende alle vier de seizoenen vinden intieme gesprekken plaats in Oudolfs eigen tuinen in Hummelo, en tijdens bezoeken aan zijn kenmerkende openbare werken in New York, Chicago en Nederland, en de afgelegen locaties die hem inspireerden, waaronder de bloeiende woestijn in West Texas en postindustriële bossen in Pennsylvania. Oudolf wordt ook gevolgd terwijl hij een grote nieuwe tuin ontwerpt en aanlegt bij Hauser & Wirth Somerset, een galerie en kunstcentrum in Zuidwest-Engeland, een tuin die hij tot zijn beste werk tot nu toe beschouwt.

'Tuinontwerp gaat voor mij niet alleen over planten, het gaat over emotie, sfeer, bezinning. Je probeert mensen te raken met wat je doet. Je kijkt ernaar en het gaat dieper dan wat je ziet. Het herinnert je aan iets in de genen: de natuur, of het verlangen naar de natuur.'

Piet Oudolf
    *DAPHNE VAN DER WAL

    Daphne is gespecialiseerd in klimaatadaptief ontwerp in de stad. Haar werkzaamheden variëren van landschap architectonische opgaven tot stedenbouwkundige projecten op uiteenlopende schaalniveaus. Deze projecten richten zich onder andere op landschappelijke inpassing, contextueel ontwerp, ecologie en bewonersparticipatie. Ze koppelt de lessen die we kunnen leren van Piet Oudolf aan de hedendaagse woningbouwopgave.