Film als filosofie 4: Het dierlijke perspectief

Film als filosofie 4: Het dierlijke perspectief

Kevin Toma en Sabine Winters - 2023 - 120 minuten - taal: Nederlands

In maart 2023 verzorgen filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters de vierdelige cursusreeks Film als filosofie over de relatie tussen film en filosofie. Aan de hand van vier thema’s – en heel veel prikkelende en verrassende filmfragmenten uit de klassieke en hedendaagse wereldcinema – laten ze zien dat film je kan laten filosoferen, zoals dat met woorden onmogelijk is. Deze eerste avond draait om ‘het dierlijke perspectief’.

De cursus bestaat uit vier woensdagavonden (vanaf 19:00 uur) in maart 2023; elke avond heeft zijn eigen thema. De bijeenkomsten zijn los te bezoeken, maar ook als reeks. Wil je deelnemen aan de hele reeks dan is dat voordeliger. Bekijk hier de gehele cursus en de aanmeldprocedure.

Bijeenkomst 4: Het dierlijk perspectief

De laatste decennia heeft zich een grote verschuiving voorgedaan in het denken over dieren. Waar de filosofie zich lange tijd alleen over het dier boog om duidelijker te begrijpen wat een mens mens maakt, probeert ze sinds vrij recente datum vooral ook de kloof tussen de mens en andere dieren (zoveel mogelijk) te dichten: in plaats van de vraag ‘Wat onderscheidt ons van dieren?’ gaat het nu steeds meer om de vraag ‘Wat delen wij met hen?’: een cruciale richtingverandering, zeker in deze tijden van klimaatverandering en ecologische verwoesting.

De laatste bijeenkomst van film als filosofie willen we aan deze thematiek wijden, met het dierlijk perspectief als vertrekpunt. Hoe kan film bijdragen aan het veranderende denken over dieren? Welke rol spelen verbeelding en empathie hierin? Waar gaat empathie over in (een te kritiekloze vorm van) vermenselijking, en wat is daar mis mee?