Femicide: Orange the World

Femicide: Orange the World

Roxanne Herder en Eva Strating - Nederland - 2022 - 54 minuten - taal: Nederlands

Te zien als opening van de campagne Orange the World: een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen, die in Arnhem wordt georganiseerd door Soroptimisten Arnhem en Zonta Arnhem. Wethouder Maurits van der Geijn is aanwezig. Aansluitend is er een zaalgesprek met de regisseurs van Femicide: Roxanne Herder en Eva Strating.

De campagne Orange the World vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De vertoning van de indrukwekkende documentaire Femicide van Roxanne Herder en Eva Strating vormt de opening van de campagne in Arnhem.

FEMICIDE

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vrijwel altijd is de (ex-)partner de dader en de keuze van de vrouw om zelfstandig te zijn de oorzaak. Femicide wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar dat is het niet. Waarom is femicide zo onderbelicht? Waarom wordt het beestje niet bij zijn naam genoemd? En waarom worden we wel gewaarschuwd voor de man in de bosjes, terwijl vrouwen het meeste risico lopen binnen hun relatie?

In deze documentaire delen nabestaanden van femicide-slachtoffers openhartig en indringend hun verhaal. Niet alleen de toedracht, de moord zelf en het drama dat erop volgde worden besproken, maar ook het taboe dat kleeft aan de benaming: femicide, moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.

Regisseurs Roxanne Herder en Eva Strating

‘Wij vinden dat deze film er moest komen om femicide in Nederland onder de aandacht te brengen. Het wordt afgedaan als gezinsdrama maar dat is het niet. Het zijn mannen die het vrouwen niet toestaan voor zichzelf te kiezen en hen om die reden vermoorden. Dat is de harde realiteit, van een probleem dat in Nederland zo veel groter is dan we denken’