Farewell Paradise

Farewell Paradise

Sonja Wyss - Nederland - 2019 - 96 minuten - taal: Zwitsers Duits - ondertiteling: Nederlands

Piclfilms van Focus Arnhem

'Karakter, temperament, onze waarneming worden door zoveel meer gevormd dan feiten alleen.'

NRC

'Los van de heldere boodschap vertelt de documentaire een spannend verhaal vol onverwachte wendingen.'

de Volkskrant

Een diep ontroerende en bijzonder oprechte documentaire over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs van de vrije Bahama’s in de jaren ’60 moeten verlaten, om groot te worden in een zuinig en bekrompen Zwitserland…

Je zult maar geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Midden in de volle, vrije welvaart van the American way of life. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Het gaat zo plotseling dat jij en je zusjes bij gebrek aan een huis en geld, verdeeld worden over pleeggezinnen. Je ouders zijn uit elkaar, het is hartje winter. Ruwer had het vertrek uit het paradijs niet kunnen zijn. Wat is er gebeurd? Hoe zal elk van je zussen dit trauma verwerken? Krijgen ze zelf gezinnen en met wat voor partners? En hoe gaat je moeder het in godsnaam redden?

Farewell Paradise, gemaakt door één van de zussen, filmmaker Sonja Wyss, geeft een inkijkje in het leven van haar familie en tegelijkertijd in die van ons. Als in een spannende detective wordt het verhaal beetje bij beetje ontrafeld en blijken haar zussen en zij allemaal een eigen versie van de gebeurtenissen te hebben. Al delen ze dezelfde genen en geschiedenis, toch ervaren ze de relatie met hun ouders en elkaar totaal anders.

Wyss, bekend van haar prachtige speelfilm Winterstilte, vertelt het verhaal op een schijnbaar eenvoudige, maar o zo ingenieuze manier. Zo puur en openhartig dat je als kijker volkomen gefascineerd meegesleept wordt en haar familie niet meer los kunt laten.

Vaak pijnlijk intiem en persoonlijk, maar ook meeslepend, oprecht en goed gedoseerd verteld.'

VPRO Cinema
Bekijk op IMDB