Eureka: de camera als getuige (gratis)

Tickets:
Meer special De Dag van de Arnhemse Geschiedenis

Eureka: de camera als getuige (gratis)

Verschillende Makers - Nederland - 33 minuten

Filmcompilatie met archiefbeelden, te zien op za 7 okt i.h.k.v. de Dag van de Arnhemse Geschiedenis, gratis toegankelijk (wel graag tickets reserveren om zeker te zijn van een plek)!

De geboorte van het medium film wordt gedateerd rond het jaar 1895, toen de fameuze gebroeders Lumière in een Parijs café voor het eerst een openbare filmvoorstelling gaven. Natuurlijk ging daar een lange periode van veel trial en veel error aan vooraf, maar toen de eerste films het levenslicht zagen en geleidelijk ook de eerste bioscopen ontstonden, was de geest uit de fles. Werkelijkheid en fantasie konden als bewegend beeld worden vastgelegd. Het heeft de wereld ingrijpend veranderd.

Het Gelders Archief beschikt over een rijkgevulde beeldbank met een grote variëteit aan filmmateriaal: familiefilms, polygoonjournaals, bedrijfsfilms, hobbyfilms. Uit dat materiaal stelden we speciaal voor de Dag van de Arnhemse geschiedenis een compilatie samen van beeldfragmenten waarin we Arnhem en omstreken in de eerste helft van de twintigste eeuw herkennen. Het oudste fragment dateert uit 1928, het jongste rond 1939. In de ontroerende beelden die amateurfilmmakers van hun familieleden maakten, zien we hoe nieuw en spannend het nog was om gefilmd te worden.

We hinkstapspringen door een aantal markante gebeurtenissen: de onthulling van het Lorentzmonument door prinses Juliana, de openstelling van de Rijnbrug. Er zijn beelden van hoe in 1935 de Stadsschouwburg afbrandde en een paar jaar later weer werd opgebouwd. Arnhem ligt er opgewekt en ongeschonden bij toen de Vierdaagse twee jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1938 door Arnhem trok. Marianna van der Noordt (podcastmaker en beeldend kunstenaar) maakte er een soundtrack bij.