Douglas J. Charlton. Tien dagen in september ’44

Douglas J. Charlton. Tien dagen in september ’44

Jan Cees ter Brugge - Nederland - 2014 - 52 minuten - taal: Engels en Nederlands - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder

In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden vertoont Focus op 17 september als speciale dakvoorstelling deze bijzondere documentaire over de Brit Douglas Charlton die als jonge soldaat in de straten van Arnhem tegen de Duitsers vocht. Na de film is er een Q&A met makers Jan Cees ter Brugge en Maaike Kuyvenhoven. Regent het hard: dan gaat de voorstelling niet door!

74 jaar geleden, in september 1944, landden duizenden Britse parachutisten op de Ginkelse Heide om, als onderdeel van Operatie Market Garden, de brug over de Rijn te veroveren. Soldaat Douglas J. Charlton was een van hen. In de aangrijpende documentaire DOUGLAS J. CHARLTON. TIEN DAGEN IN SEPTEMBER ’44 vertelt hij tot in detail over de strijd die na de landing losbarstte. Alles weet hij nog: namen, plaatsen, tijdstippen…

Het bataljon van de Britse soldaat Douglas Charlton heeft de brug nooit bereikt. De opdracht was gedoemd te mislukken. Wat een verrassingsaanval had moeten worden, liep uit op een catastrofe: de Duitsers stonden de Engelse soldaten in de bossen van Wolfheze op te wachten. Charlton neemt ons mee naar de hei, naar het kerkje in Oosterbeek waar commandant Lonsdale zijn legendarische peptalk hield, naar de huizen en tuinen in Oosterbeek van waaruit hij vocht en naar zijn eigen huis in Engeland. De warmte waarmee hij over zijn medesoldaten en de bevolking in Oosterbeek en Arnhem praat, zijn gedetailleerde verslag van de gebeurtenissen die in zijn geheugen staan gegrift, maar ook zijn gevoel voor ironie en de kritische blik naar de legerstaf van toen, maken deze film tot een uniek document.

De makers

Regisseur Jan Cees ter Brugge werkt voor de VARA televisie en heeft in het verleden documentaires gemaakt over Max Moszkowicz in Auschwitz, met Conny Mus over Yad Vashem en de serie Oorlogswonderen. Daarnaast is hij actief als filmmaker voor het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Journalist Maaike Kuyvenhoven maakt vanuit haar bedrijf Met kop en staart portretten van mensen en bedrijven. Een aantal jaren geleden verscheen haar boek Moeder, de vrouw. 21 portretten van moeders van nu. Negen jaar geleden leerde ze (de inmiddels overleden) Douglas J. Charlton kennen en ze wist meteen: zijn verhaal moet de wereld in.

Na de dakvertoning van deze film wordt iedereen uitgenodigd voor een drankje in de foyer waar ook de Q&A met de makers is. De entreeprijs is inclusief dat drankje! Als het regent (of er is regen voorspeld) dan cancellen we de voorstelling: dat wordt medegedeeld via de website en facebook.