Openluchtcinema: Do the Right Thing

Openluchtcinema: Do the Right Thing

Spike Lee - USA - 1990 - 120 minuten - taal: eng. - ondertiteling: ned.
  • 16 jaar en ouder
  • discriminatie
  • grof taalgebruik

Te zien in onze dakzaal op maandag 27 juli om 22:30 en dinsdag 11 augustus om 22:00.

Bekijk alle dakfilms

De 4K-restauratie van Spike Lee’s klassieker Do the Right Thing, met Samuel L. Jackson en John Turturro. Dertig jaar na dato -helaas- nog steeds actueel.

Kleurrijke, individualistische uitvergroting van een multi-raciale New Yorkse wijk, Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, vol explosieve spanningen. In minder dan 24 uur worden de bewoners, deels door de zomerhitte, deels door onverdraagzaamheid, naar een kookpunt gevoerd.

De haat richt zich vooral op de Italiaanse uitbaters van een pizza-tent. Een film vol brutaliteit en dubbele bodems, die de reputatie van Lee als regisseur definitief vestigde zonder dat hij aan commerciële trends of gemakkelijke sensatie toegaf. Sterke rol van Danny Aiello. Lee zelf speelt de rol van loopjongen Mookie. Knap staaltje cinema, ook al zal het niet in ieders smaak vallen. Waaaaaake up!! In 1989 kreeg Spike Lee (BlacKkKlansman) heel Amerika op de kast met Do the Right Thing, zijn film over een bloedhete zomerdag in Brooklyn waarop de spanningen tussen de bevolkingsgroepen met het kwik meestijgen.

Lee vestigde met Do the Right Thing zijn naam als geëngageerd filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Muziek speelt altijd een belangrijke rol in zijn films; Rosie Perez opent Do the Right Thing dansend op het niets aan de verbeelding overlatende ‘Fight the Power’ van Public Enemy.