Bridge to the Future: De Oost

Bridge to the Future: De Oost

Jim Taihuttu - Nederland, België, Indonesië - 2020 - 141 minuten - taal: Nederlands, Indonesisch - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

'De Oost verbeeldt op nietsontziende wijze een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.'

De Volkskrant

In het kader van de conferentie Bridge to the Future wordt op 7 september de film De Oost vertoond, met na de film een zaalgesprek met twee acteurs uit de film: Daan van Citters en Joenoes Polnaija.

Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Na de film is er een zaalgesprek met Daan van Citters en Joenoes Polnaija die in de film respectievelijk Theo von Schichteren en Samuel Manuhio spelen. Hun beider grootvaders vochten in de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië.

'Blijft nog lang nadreunen. En dat is precies de bedoeling van de makers.'

VPRO Cinema

'Een tijdige, knappe film over onze weggemoffelde dekolonisatie.'

NRC
Bekijk op IMDB