De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw

De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw

Cherry Duyns - Nederland - 2016 - 75 minuten - taal: Nederlands

Helaas is deze voorstelling afgelast i.v.m. de Coronacrisis. Mensen met online gekochte kaartjes hebben een mail met informatie over restitutie ontvangen. Heb je bij de kassa kaartjes gekocht? Stuur dan een mail naar info@focusarnhem.nl.

'Het is een voorrecht om Reinbert de Leeuw van dichtbij mee te maken in deze documentaire.'

de Volkskrant

De onlangs overleden pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw wijdde zijn leven aan de (moderne) klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya, maar ook aan de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Maandenlang bestudeerde hij de partituur, onophoudelijk, obsessief. Hij had een missie en droomde zelfs van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ‘Als ik me de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen’, zei hij.

Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opging in Bach’s monumentale werk.

Over Merlijn Kerkhof

Merlijn Kerkhof (1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor de Volkskrant. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en voltooide een master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In maart 2019 verscheen Oude Maasweg kwart voor drie, het boek over zijn vaders band The Amazing Stroopwafels. In 2016 verscheen Alles begint bij Bach, een inleiding tot de klassieke muziek.

foto: Io Cooman