Crime + Punishment

Crime + Punishment

Stephen Maing - USA - 2019 - 112 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

*Isabel Jones, peereducator van Amnesty International, geeft na de voorstelling een interactieve workshop over etnisch profileren. Een drankje in de foyer is inbegrepen.

Spannende en onthullende klokkenluidersdocu, waarin twaalf dappere politieagenten van de New York Police Department de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnisch profileren.

Ondanks het verbod op arrestatiequota, wordt binnen het NYPD nog steeds een druk op agenten gelegd om maandelijkse arrestatiedoelen te halen. In de regel is de werkwijze om lukraak jongvolwassenen op te pakken. Een berechting volgt vrijwel nooit: er is immers geen duidelijk gepleegd strafbaar feit, laat staan bewijs daarvan.

Twaalf agenten stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen. Door middel van opnames met verborgen camera’s wordt de kijker deelgenoot van de consequenties voor degenen die zich durven uit te spreken. Uiteindelijk lukt het de groep om aandacht te krijgen voor hun zaak, en vinden ze de weg naar de rechtbank. Maar met de arrestatie van drie hooggeplaatste functionarissen is de strijd voor de klokkenluiders nog niet gestreden.

*Na afloop de Interactieve workshop: etnisch profileren in Nederland. Een interactieve workshop met gastspreker Isabel Jones. Ze studeert Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Nijmegen en treedt namens Amnesty International op als peer educator. Isabel reist maandelijks door het land om bewustwording te creëren met betrekking tot etnisch profileren.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.