Chiaroscuro

Chiaroscuro

Sara Hoogveld - 2018 - 150 minuten

Focus organiseert op 9 december i.s.m. de Vereniging Vrienden Museum Arnhem (VVMA) de lezing CHIAROSCURO. Hierin verbindt cultuurhistorica Sara Hoogveld het schilderachtige werk van cameraman Vittorio Storaro met de Italiaanse kunstenaars die de techniek van het schilderen met licht en donker perfectioneerden. Daarmee is deze lezing een mooie aanloop naar de vertoning van het meesterlijke NOVECENTO (ook met Vittorio Storaro achter de camera) op 15, 22 en 29 december.

Film is een spel van licht en schaduw, dat gaandeweg kleur kreeg. De rijke Italiaanse schilderkunst speelde dit spel al vele eeuwen voor de uitvinding van de camera. Cruciaal is de techniek van Chiaroscuro (Clair-Obscur) geweest, ontwikkeld begin 15e eeuw en vanaf Masaccio toegepast door o.a. Botticelli, Michelangelo en vooral Caravaggio. Deze schildertraditie is dé inspiratiebron voor het werk van de beroemde Italiaanse, nog steeds productieve cameraman Vittorio Storaro (1940). Regisseurs Bernardo Bertolucci en Francis Ford Coppola waren onder meer zijn vaste partners en hij is de meest Oscar-gelauwerde cameraman. Zijn stijl is kleurrijk en schilderachtig, juist door het gebruik van Chiaroscuro. Met dat kleurenpalet creëert hij de sfeer, emotie en symboliek van de film. En hierin geldt hij als pionier en vernieuwer. Van hem is de uitdrukking ‘filmen is schrijven met licht’. Een kleine week voor de eerste voorstelling van Bernardo Bertolucci’s fenomenale epos Novecento, houdt cultuurhistorica Sara Hoogveld een inspirerende lezing over de relatie tussen vooral het werk van Storaro en de Italiaanse schilderkunst.

Prijzen

Tickets € 12 / F-pas € 10 / CJP € 11 / Student of scholier € 9,50. Cinevillers mogen natuurlijk naar binnen, maar betalen wel een kleine toeslag van € 2.