Camille

Camille

Boris Lojkine - Frankrijk - 2019 - 90 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Engels

Bij deze voorstelling is de Franse fotograaf *Clement Saccomani te gast. Voordat hij directeur van fotoagentschap NOOR werd, was hij verbonden aan Magnum Photos. Het gesprek wordt in het Engels gevoerd.

Krachtige biopic over de Franse fotografe Camille Lepage, die door Centraal Afrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. In felrealistische scènes wordt de complexiteit van het conflict inzichtelijk, waarbij de filmmaker te allen tijde oog heeft voor de menselijke kracht om de moeilijkste situaties met waardigheid te trotseren.

Zonder een opdrachtgever arriveert de jonge, ambitieuze Camille in de Centraal Afrikaanse Republiek. Vol idealisme gelooft zij dat haar werk een verschil kan maken in een uitzichtloos conflict. Haar ongebreidelde energie brengt haar naar het hart van de oorlog, waar zij getuige is van de gevolgen van een strijd die het slechtste in mensen naar boven haalt.

In de film zijn foto’s te zien die Lepage zelf maakte. Het geeft het geheel een ongekend realistische inslag. Het natuurlijke acteerwerk van de uit veelal amateurs bestaande cast draagt daar nog verder aan bij. Regisseur Boris Lojkine toont daarmee een genuanceerd en overtuigend beeld van het conflict.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.

*Clément Saccomani (Frankrijk, 1981) heeft 15 jaar internationale ervaring in de fotografie-industrie.  Hij begon als persfotograaf en In 2009 trad hij toe tot de staf van Magnum Photos. In 2011 werd hij Editorial Director, met als taak het ontwikkelen van sterke, innovatieve strategieën voor visuele storytelling, projecten voor zakelijke klanten, NGO’s en internationale organisaties. Sinds september 2015 is hij Managing Director van fotoagentschap NOOR, te Amsterdam.