Café Disorient: Beverages for Friends x Manu ft. multibeat x Valentino’s Ghost + Q&A

Café Disorient: Beverages for Friends x Manu ft. multibeat x Valentino’s Ghost + Q&A

Michael Singh - USA - 30 + 100 + 20 minuten - taal: verschillende - ondertiteling: Engels
  • 12 jaar en ouder

Op woensdag 18 augustus vanaf 19:30 nodigt beeldend kunstenaar Susanne Khalil Yusef je uit voor Café Disorient: Beverages for Friends, een performatieve installatie waarin Yusef een publiek programma samenstelt met gesprekken, performances en muziekoptredens, gehost door Focus Filmtheater.

Dit te midden van haar werk – zitblokken die beschilderd zijn met het duizelingwekkende iconische Keffiyeh patroon, een serie keramieken kannen gemaakt in samenwerking met WONNE, en ramen beplakt met vele gezichten van bekende mensen die zich hebben gemengd in het gesprek over hedendaags kolonialisme in Palestina en Israël. Tijdens deze bijeenkomst schenkt ze Arabische koffie en presenteert een optreden van Manu ft. multibeat, gevolgd door de vertoning van de film Valentino’s Ghost – Why we hate Arabs and Muslims, met aansluitend een Q&A met de regisseur Michael Singh (via live verbinding). De koffieperformance van Yusef begint om 19:30 uur in de foyer, om 20:30 uur start het programma in de zaal met het concert, de filmvertoning en de Q&A.

Manu ft. multibeat

Manu, of voluit: Manu van Kersbergen, is en maakt in vele vormen. Terugkerend in zijn creatieproces is het overdrachtelijk maken van verhalen. Ook die verhalen komen in vele vormen, evenals de overdracht. Als conceptontwikkelaar en curator van het format Spoken Word Sessies, kwam Manu in contact met collectief multibeat, bestaande uit: Thijs van Zutphen (bas), Aron Smit (drums) en Boudewijn Pleij (toetsen).

Nu presenteert Manu in samenwerking met multibeat exclusief de uitkomsten van hun onderzoek dat thematisch wordt vormgegeven door de compulsieve drang tot deconstrueren. Als dat geen uitnodigende tekst is, weet ik het ook niet meer. Oftewel, kom gewoon kijken!

Valentino’s Ghost

In deze uitvoerige analyse van Michael Singh becommentariëren diverse wetenschappers en journalisten de rol van de Amerikaanse massamedia in de beeldvorming van moslims en Arabieren. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de inwoners van de Arabische wereld nog neergezet als romantische schurken die zich in lange nachten vermaakten met hun harems: bijvoorbeeld in stomme films als The Sheik, verbeeld door Hollywoodicoon Rudolph Valentino. De rol van Arabieren werd allengs misdadiger, na bemoeienissen van westerse landen in de olierijke regio. Deskundigen als Gore Vidal en Robert Fisk duiden historische gebeurtenissen die ervoor zorgden dat het 1001-nachtbeeld van Arabieren kantelt naar dat van barbaren die getemd dienden te worden, tot aan de heersende rol van moslims als terroristen.

Robert Fisk en Michael Singh

Aan de hand van filmfragmenten, variërend van Schwarzenegger-vehikel True Lies tot Disney’s Aladdin, vertellen filmregisseurs en wetenschappers onder meer over de invloed van 9/11 als ideaal Hollywoodscript: met vreemdelingen in de hoofdrol en een spectaculaire aanslag. Een aantal stand-up komieken verluchtigen de film met rake kritiek op de Amerikaanse anti-islamhouding. Ook worden de minimale Amerikaanse interesse in buitenlandse politiek, de rol van religie en de Holocaust besproken als oorzaken van de stereotype beeldvorming. Want wordt Arabieren wel eens gevraagd waaróm ze zo boos zijn op Amerika? De versie die te zien is, is een geactualiseerde versie waarin Singh recente mondiale, politieke ontwikkelingen heeft meegenomen.

Na de film is er via een live verbinding een Q&A met Michael Singh.

Meer informatie over de installatie van Susanne Khalil Yusef vind je hier.

In het kader van de internationale kunstmanifestatie Sonsbeek 20 – 24 vertoont Focus in juli en augustus 2021 een filmprogramma waarin muziek de rode draad vormt.