Bridge to the Future: Suffragette

Bridge to the Future: Suffragette

Sarah Gavron - GB - 2015 - 106 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • geweld
  • grof taalgebruik

I.h.k.v. de jaarlijkse conferentie Bridge to the Future (vr 15 sept) organiseren we twee voorstellingen rondom het thema ‘Strijders voor democratie’. Op wo 6 sept het indrukwekkende drama Suffragette. Te gast is oud-politica en activiste Hedy d’Ancona. Zij gaat in gesprek met feministisch kunstcollectief *Vulva verbond, bestaande uit Pam Plaschek en Celine Terpstra. Een unieke ontmoeting tussen strijdbare, humoristische vrouwen uit twee verschillende generaties! Op 13 september vertonen we de gratis toegankelijke docu De weerbare democratie, met zaalgesprek i.s.m. Bureau Ruimtekoers.

OVER DE FILM

Ruim honderd jaar geleden werd in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Daar ging een jarenlange strijd aan vooraf, die werd gestreden door moedige, activistische vrouwen. In Groot-Brittannië waren het de Suffragettes die met radicale actie gelijke rechten voor vrouwen, en dus deelname aan het democratisch proces, probeerden af te dwingen. Een grote naam in deze beweging was feministe van het eerste uur Emmeline Pankhurst.

Pankhurst (Meryl Streep) is een bijpersonage in Sarah Gavrons krachtige drama. Hoofdpersoon is fabrieksarbeidster Maud (mooie rol van Carey Mulligan) want Gavron zag de arbeidsters als de werkelijke strijders van de Suffragettes. In hun strijd voor gelijke rechten zetten zij alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud was zo’n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend.

TE GAST

Hedy d’Ancona

Hedy d’Ancona was docent sociale geografie en planologie voordat ze fulltime politicus werd. Ze was respectievelijk Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en het Europees Parlement. Ook is zij een van de oprichters van het feministische maandblad Opzij.

Vulva verbond

Vulva verbond is een intersectioneel feministisch kunstcollectief, bestaande uit Celine Terpstra en Pam Plaschek. Ze hebben elkaar gevonden in gezellig samen boos zijn, mooie kleurtjes en glitter. In hun werk speculeren ze door middel van utopische en radicale ideeën hoe de wereld ook zou kunnen zijn. Ze hopen je uit te dagen tot een ander meervoudig perspectief, waarin boosheid een plek krijgt en er ruimte is voor een gelijkwaardigere realiteit.