Bridge to the Future: Indisch Zwijgen

Bridge to the Future: Indisch Zwijgen

Juliette Dominicus, Sven Peetoom - Nederland - 32 (film) + muziekoptreden en nagesprek minuten - taal: Nederlands
  • 12 jaar en ouder

Op woensdag 14 september vertonen we in het kader van de Bridge to the Future de korte documentaire Indisch Zwijgen, waarin drie jonge kunstenaars met Indische wortels (waaronder Amara van der Elst), identiteitsvraagstukken opwerpen en kunstzinnig vertalen. Vooraf is er een kort muzikaal optreden van Amber Nefkens, na de filmvertoning is er een zaalgesprek met de twee regisseurs Sven Peetoom en Juliette Dominicus.

De korte documentaire Indisch Zwijgen is geregisseerd door twee Indische filmmakers, Sven Peetoom en Juliette Dominicus. De film volgt onder andere Amara van der Elst, de spoken word artiest en dichter die vorig jaar veel indruk maakte bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Ook zullen Mei Oele (DJ en beeldend kunstenaar) en documentairemaker Juliette Dominicus te zien zijn in de film.

In de film duiken drie Indische jongeren van de derde generatie in hun eigen familiegeschiedenis in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef. Een verhaal waar iedereen die te maken heeft met een verzwegen verleden zich in kan herkennen. 2022 wordt ook wel ‘het jaar van Nederlands-Indië’ genoemd: 75 jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië worden onder andere de tentoonstellingen Revolusi! in het Stedelijk Museum en ‘Onze koloniale erfenis’ in het Tropenmuseum vertoond. Deze film leeft mee met het momentum om het zwijgen over koloniale verleden te doorbreken: zowel binnen families, als op maatschappelijk vlak.

Voorafgaand aan de film is er een kort muzikaal optreden van Amber Nefkens wier muziek en korte films haar Indische afkomst en sterke band met haar (vorig jaar overleden) Indische oma reflecteren.  Na de film is er een zaalgesprek met de makers van Indisch Zwijgen Sven Peetoom en Juliette Dominicus.