Botticelli: Inferno

Botticelli: Inferno

Ralph Loop - Duitsland - 2018 - 90 minuten - ondertiteling: Nederlands

De verborgen verhalen achter sommige kunstwerken zijn vaak enorm fascinerend. Bijvoorbeeld het verhaal achter de mysterieuze tekeningen die Botticelli wijdde aan Dantes Inferno.

Wanneer je de stijl van één van de onbetwiste meesters van de Renaissance, Sandro Botticelli, mengt met de donkere cirkels van de Hel in Dantes Inferno, is het resultaat een intrigerend plot van dodelijke zonden, gedetailleerde onderzoek, ontoegankelijke gewelven en onoplosbare enigma’s. Zelfs na vele eeuwen blijven Botticelli’s kunstwerken ons fascineren. Elk jaar trekken zijn beroemde schilderijen duizenden bezoekers in musea en tentoonstellingen over de hele wereld.

Niettemin liggen zijn meest mysterieuze tekeningen al jaren in de gewelven van het Vaticaan. Dat zijn de tekeningen die Botticelli wijdde aan Dantes Inferno. De tekeningen nemen de kijker mee op een reis naar de onderwereld, door de negen niveaus van de Hel. Precies zoals beschreven in Dantes Inferno: alleen door de Hel en het Vagevuur kunnen we het Paradijs bereiken en zo ‘nog een keer de sterren te zien’.

Botticelli bracht Dantes beschrijving tot leven in 102 nauwgezette tekeningen. Het centrale werk van deze tekeningen is de ‘Kaart van de Hel’: een soort gids door alle verschillende niveaus van de Hel. Een fascinerend en tegelijkertijd wreed kunstwerk over zondaren en vergelding, nachtmerries en bestraffing.

Maar wat zegt deze mysterieuze tekening ons vandaag de dag? Wat onthult het over de mysterieuze, mystieke kant van Botticelli en wat zegt het over onze eigen moderne zielen van tegenwoordig?