Botticelli: Inferno

Tickets:
Meer special Arts in Cinema

Botticelli: Inferno

Ralph Loop - Duitsland - 2018 - 90 minuten - ondertiteling: Nederlands

De verborgen verhalen achter sommige kunstwerken zijn vaak enorm fascinerend. Bijvoorbeeld het verhaal achter de mysterieuze tekeningen die Botticelli wijdde aan Dante’s Inferno.

Wanneer je de stijl van één van de onbetwiste meesters van de Renaissance, Sandro Botticelli, mengt met de donkere cirkels van de Hel in Dante’s Inferno, is het resultaat een intrigerend plot van dodelijke zonden, gedetailleerde onderzoek, ontoegangelijke gewelven en onoplosbare enigma’s. Zelfs na vele eeuwen blijven Botticelli’s kunstwerken ons fascineren. Elk jaar trekken zijn beroemde schilderijen duizenden bezoekers in musea en tentoonstellingen over de hele wereld.

Niettemin ligt een van zijn meest mysterieuze tekeningen al jaren in de gewelven van het Vaticaan. Dat is de tekeningen die Botticelli wijdde aan Dante’s Inferno en die de hoofdrol speelt in deze originele documentaire. De tekeningen neemt de kijker mee op een reis naar de onderwereld, door de negen niveaus van de Hel. Precies zoals beschreven in Dante’s Inferno: alleen door de Hel en het Vagevuur kunnen we het Paradijs bereiken en zo ‘nog een keer de sterren te zien’.

Botticelli bracht Dante’s beschrijving tot leven in 102 nauwgezette tekeningen. Het centrale werk van deze tekeningen is de ‘Kaart van de Hel’: een soort gids door alle verschillende niveaus van de Hel. Een fascinerend en tegelijkertijd wreed kunstwerk over zondaren en vergelding, nachtmerries en bestraffing. Deze documentaire gaat over de vraag wat dit werk zegt het over de mysterieuze, mystieke kant van Botticelli en wat het ons te zeggen heeft, vandaag de dag.