Belaagd – Orange the World

Belaagd – Orange the World

Nan Rosens - Nederland - 2022 - 53 minuten - taal: Nederlands

Te zien op woensdag 30 november om 19:30 uur, i.s.m. Soroptimisten Arnhem Oost en Zonta’s, in het kader van *Orange the World. Aansluitend is er een zaalgesprek.

Iedereen kent de verhalen van vrouwen die nagefloten worden op straat of worden lastiggevallen in het openbaar vervoer door opdringerige mannen.

Het sturen van dickpics door de directeur van Ajax en de misdragingen op de set van ‘The Voice’ zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden opgedist als incidenten, als het wangedrag van individuen. Maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is?

De statistieken spreken boekdelen: 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen, 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk en 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner.

Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. In Belaagd vertellen vrouwen over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis.

Deze vrouwen hebben besloten het zwijgen te doorbreken. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object en die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg. In Nederland overleven jaarlijks zo’n 40 Nederlandse vrouwen de mishandeling niet.

*Orange the World

Orange the World is een wereldwijde campagne van UN Women, Soroptimisten en Zonta’s, organisaties die opkomen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale dag van de rechten van de mens) actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen in de stad worden in deze periode oranje uitgelicht. Aan de hand van verschillende activiteiten wordt dit – vaak verborgen- geweld zichtbaar gemaakt; er wordt letterlijk een spotlight op gezet.