Belaagd – Orange the World
Belaagd – Orange the World
Te zien op woensdag 30 november om 19:30 uur, i.s.m. Soroptimisten Arnhem Oost en Zonta’s, in het kader van *Orange the World. Aansluitend is er een zaalgesprek.
Iedereen kent de verhalen van vrouwen die nagefloten worden op straat of worden lastiggevallen in het openbaar vervoer door opdringerige mannen.
Het sturen van dickpics door de directeur van Ajax en de misdragingen op de set van ‘The Voice’ zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden opgedist als incidenten, als het wangedrag van individuen. Maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is?
De statistieken spreken boekdelen: 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen, 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk en 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner.
Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. In Belaagd vertellen vrouwen over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis.
Deze vrouwen hebben besloten het zwijgen te doorbreken. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object en die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg. In Nederland overleven jaarlijks zo’n 40 Nederlandse vrouwen de mishandeling niet.
*Orange the World
Orange the World is een wereldwijde campagne van UN Women, Soroptimisten en Zonta’s, organisaties die opkomen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale dag van de rechten van de mens) actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen in de stad worden in deze periode oranje uitgelicht. Aan de hand van verschillende activiteiten wordt dit – vaak verborgen- geweld zichtbaar gemaakt; er wordt letterlijk een spotlight op gezet.
N u & Binnenkort
-
Film als filosofie 1: Utopieën en dystopieën
CursusBestaat er zoiets als een 'utopie'? We onderzoeken deze thematiek aan de hand van prikkelende filmfragmenten die ons graag aan het dromen (of griezelen) zetten over de mogelijkheid van een andere wereld. -
Film als filosofie 2: Film en identiteit
CursusWie ben ik en hoe definieer ik mijn identiteit? En hoe zetten films ons niet alleen aan tot het nadenken erover, maar misschien ook tot een nieuw of verfrist besef van wie we zijn? -
Expat Cinema: Marcel the Shell with Shoes on
English subsHilarious and heartwarming story about finding a family and a sense of belonging.