Beiaardconcert: Tommy van Doorn – Disney en Filmmuziek

Beiaardconcert: Tommy van Doorn – Disney en Filmmuziek

Tommy van Doorn - Nederland - 2022 - 60 minuten

In augustus kun je op ons dakterras opnieuw gratis komen luisteren naar Beiaardconcerten vanuit de Eusebiustoren! Op 12 augustus van 12:00 tot 13:00 uur speelt Tommy van Doorn Disney- en filmmuziek.

De concerten beginnen om 12:00 uur in de Eusebiustoren (zonder publiek) en zijn o.a. gratis te beluisteren in de buitenzaal op het dak van Focus Filmtheater (Audrey Hepburnplein 1, Arnhem). Wel graag online een (gratis) kaartje aanschaffen via de link onder Tickets.

OVER TOMMY VAN DOORN

Tommy van Doorn (1990) is beiaardier van Boxtel, Geldrop, Schijndel en Son. Tevens is hij organist van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij studeerde hoofdvak orgel en bijvak piano aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waarvoor hij in 2014 afstudeerde. Ook verdiepte hij zich in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In 2020 behaalde hij zijn masterdiploma beiaard aan de HKU Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Ook behaalde hij in dat jaar zijn masterdiploma Applied Musicology aan de Universiteit Utrecht.
In 2018 was hij prijswinnaar op het internationale beiaardconcours NKV 100 in Zwolle en Kampen. Hij werkte mee aan radio- en tv-uitzendingen; zo was in 2021 zijn beiaardspel een jaar lang wekelijks te horen op NPO Radio 3FM. Op orgel begeleidde hij onder meer uitvoeringen van de Requiems van Fauré en Duruflé. Naast werkzaamheden als uitvoerend musicus en privédocent werkt hij als gastdocent bij de HKU Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en als orgeldocent bij Kunstkwartier Helmond.

HET KLOKKENSPEL VAN DE EUSEBIUS

Je luistert naar de muziek van het indrukwekkende klokkenspel van de Eusebiustoren; ook wel carillon of beiaard genoemd. Met 53 klokken is het een van de grootste van Nederland! Ruim 500 jaar geleden werden torens in heel Nederland hoog gebouwd en zelfs verhoogd om carillons aan te kunnen brengen. Hoe hoger de toren, hoe verder de muziek reikte. Met de aanschaf van een carillon werd de rijkdom van een stad uitgedrukt: kostbaar brons werd eerder gebruikt voor wapentuig, maar in de bloei van de middeleeuwen wordt het ook toegepast voor deze bijzondere sieraden. Waar voorheen muziek alleen voor de rijken toegankelijk was, kon nu iedereen van de bijzondere klanken genieten!