Ága

Ága

Galina Tikhovana - Bulgarije - 2018 - 96 minuten - ondertiteling: Nederlands

'Ága toont onthutsend hoe het traditionele leven in Siberië wegsmelt'

de Volkskrant

In de ijzige noordelijke wildernis dromen Nanook en Sedna van de hereniging met hun dochter Ága, die lang geleden de langzaam verdwijnende traditionele manier van leven achter zich heeft gelaten.

'Ága vertelt het verhaal van de klimaatcrisis vanuit het perspectief van een echtpaar op leeftijd in Jakoetië'

NRC

Rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna leven op de besneeuwde vlaktes in het noorden. Hun dagelijkse leven is hard, maar ze klagen nooit. In plaats daarvan vertellen ze elkaar de oude legendes en hun dromen. Die kunnen gaan over ingebeelde ontmoetingen met dieren, mensen – dood of levend – het heeft allemaal een betekenis. Sedna voelt zich niet goed, eigenlijk is ze ernstig ziek. Ondanks de huisgemaakte zalf die ze op haar pijnlijke buik smeert, weet ze dat ze stervende is.

Ze zou zo graag praten over Ága, hun dochter, die jaren geleden de ouderlijke yurt verliet om te gaan werken in een diamantmijn. Maar Nanook weigert dit onderwerp aan te kaarten. Hij kan over alles praten met zijn vrouw, over geesten en goden, maar niet over zijn eigen kind. Hoe zal het de oude man vergaan als Sedna er niet meer is? Ága gaat over een bijzondere liefde, over sprakeloosheid en emotionele verharding die alleen kan worden verzacht in het aangezicht van de dood.