Adam

Tickets:
Meer special Movies that Matter on Tour

Adam

Maryam Touzani - Marokko - 2019 - 98 minuten - taal: Arabisch - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

Speciale voorpremières op zondag 8 maart om 19:00, ihkv Internationale Vrouwendag en woensdag 11 maart om 19:00, ihkv film-en-debat programma Movies That Matter on Tour, met als gast de Marokkaans-Nederlandse *Najat Kaddour. Zij gaat in gesprek met Redouan Harrak.

In een kleine Marokkaanse bakkerij opent een weduwe langzaam haar hart voor de ongehuwde, zwangere Samia, die bij haar komt werken.

Hoewel Abla haar handen vol heeft aan de opvoeding van haar dochter en bakkerij, biedt zij Samia een plek in haar huis, onder voorwaarde dat ze binnen een paar dagen vertrekt. Maar Samia blijkt een welkome kracht, en haar gebakjes vinden gretig aftrek bij de buurtbewoners. Naarmate de vrouwen langer samenwerken, wordt hun band sterker en leren ze elk op hun eigen manier om te gaan met hun verleden.

Op subtiele wijze brengt Touzani het leven van haar personages in beeld, waarmee zij gevoelige onderwerpen als ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld op overtuigende wijze aan de kaak stelt.

*De Marokkaans-Nederlandse Najat Kaddour werkte als regieassistent bij nieuwsuitzendingen. Tegenwoordig geeft ze leiding aan de WijkJury Amsterdam, die in 2009 door theatermaker Adelheid Roosen werd opgericht. Najat begeleidt hun bevindingen tijdens nagesprekken met de theatermakers en de dramaturgische nabesprekingen met de juryleden. Ook werkt zij voor Stichting Lezen, die het stimuleren van lezen voorop heeft staan. Voordat zij hieraan begon heeft ze een jaar lang als projectmanager van de ZinaBios taboedoorbrekende speelfilms vertoond aan een publiek van overwegend Marokkaanse vrouwen.