24 september 2019

100.000e bezoeker van 2019

Op dinsdag 24 september ontving Focus Filmtheater de 100.000e bezoeker van 2019. Bij de kassa werd de nietsvermoedende Hedie Moor uit Doesburg verrast met een bos bloemen en een Focus-kortingspas voor een jaar. Hedie is een graag geziene gast in Focus. Ze gaat gemiddeld maar liefst zes keer per week naar de film en had zo een grote kans om als 100.000e bezoeker over de drempel te komen. Hedie kijkt niet alleen bijna alles in Focus; als ze een film goed vindt gaat ze er gewoon meerdere keren naar toe. Zo zag ze het afgelopen jaar de film The Sisters Brothers wel tien keer en Der Goldene Handschuh kon rekenen op acht bezoeken in het Arnhemse filmtheater.

Omdat Hedie al een Cinevillepas heeft – waarmee je onbeperkt naar de film kunt – werd de ‘F-pas voor een jaar’ omgezet naar cadeaubonnen voor Focus | Eten + Drinken. Hedie: “Ik ben echt enorm verrast! Met de bonnen ben ik heel blij. Ik ga zo – voor de tweede keer vandaag – naar de film en ga er meteen even wat drinken van halen.”

Focus Filmtheater is inmiddels ruim een jaar gehuisvest in het nieuwe pand aan het Audrey Hepburnplein te Arnhem en kent al sinds de opening een snel stijgende lijn wat betreft de bezoekersaantallen. In januari maakte het filmtheater de bezoekerscijfers over overgangsjaar 2018 bekend, die ondanks de verhuizing en alles wat daarbij komt kijken al ver boven verwachting uitkwamen*. Na een volledig jaar op de nieuwe locatie, maakte Focus afgelopen zomer opnieuw de balans op. Wederom waren de aantallen veel hoger dan verwacht: van mei 2018 t/m april 2019 bekeken ruim 137.000 bezoekers een film in het Arnhemse filmtheater, maar liefst 40% meer dan waar rekening mee was gehouden. Nu de 100.000e bezoeker al in september over de drempel is gekomen, ziet het ernaar uit dat ook 2019 een goed jaar gaat worden voor het filmtheater.

Verwacht in Focus
Focus is blij met het snel groeiende aantal bezoekers en is van plan dit de komende jaren verder uit te bouwen. Met vijf filmzalen, een openluchtzaal op het dak en een eigentijds café-restaurant biedt het nieuwe pand veel mogelijkheden voor een veelzijdige programmering en een divers publiek. Naast gemiddeld drie à vier premièrefilms per week, zet het filmtheater in op speciale programma’s als festivals, cursussen en randprogrammering. Zo heeft Focus dit najaar onder andere een klassiekerreeks met zes films van de Russische grootmeester Andrej Tarkovski, een uitgebreid film- en activiteitenprogramma voor kinderen in de herfstvakantie, films uit het archief van Museum Bronbeek met live-muziek door studenten van ArtEZ, de Nederlandse Filmnacht met een voorpremière van Halina Reijns regiedebuut Instinct en een filmprogramma rondom de Biënnale Gelderland. Daarnaast starten de komende maanden diverse cursussen, waaronder de succesvolle Cursus Boek & Film, de Filmclub, de (nieuwe) Focus Eetclub en Screening Sex, over de rol van seks in film. Genoeg om naar uit te kijken, dus! Op www.focusarnhem.nl is het actuele programma te vinden.

* bijna 111.000 en 32% meer dan verwacht.